//
1

Ορισμένες διευκρινίσεις γύρω από “φιμώσεις” , μειοψηφίες”, “πλειοψηφίες”, δικαιώματα και υποχρεώσεις

Επειδή ακούγονται διάφορα γύρω από «φιμώσεις», «μειοψηφίες» και «πλειοψηφίες», ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, όσο είναι αυτό δυνατό μέσα από το διαδίκτυο:
1) Κατά τη διάρκεια της εσωτερικής συζήτησης καμία άποψη ή κείμενο οποιουδήποτε συντρόφου δεν φιμώθηκε. Όλες οι απόψεις κυκλοφόρησαν ελεύθερα και συζητήθηκαν από όσους ήταν παρόντες στις διαδικασίες της οργάνωσης πριν και κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης.
2) Μάλιστα στο blog της Εργατικής Εξουσίας ιδιαίτερα ο σ. Νάβης δεν έχανε ευκαιρία να δημοσιεύει τις διαφωνίες του χωρίς κανείς να τον εμποδίσει οποιαδήποτε στιγμή. Μάλιστα την επόμενη της Συνδιάσκεψης χωρίς να έχουν καν δημοσιευτεί οι αποφάσεις ο Νάβης ανεβάζει στο site της Εργατικής Εξουσίας τις διαφωνίες του με το κείμενο του. Μαραγκού χωρίς καν να έχει δημοσιευτεί το εν λόγω κείμενο. Παρά την υπερβολική βιασύνη του σ. τα κείμενα παραμένουν στη θέση τους, για λίγες μέρες.
3) Στη Συνδιάσκεψη συζητήθηκαν οι απόψεις στη βάση δύο γραπτών κειμένων. Από τους παρόντες στη Συνδιάσκεψη η πλειοψηφία των μελών της Εργατικής Εξουσίας τάχθηκε με τη λογική του σ. Μαραγκού. Οι σύντροφοι που διαχωρίστηκαν δεν εκφράστηκαν με μια ενιαία άποψη. Ούτε τάχθηκαν με τις απόψεις του σ. Ναβη. Σεβαστές οι διαφωνίες αλλά δεν εμφανίστηκε μια ενιαία αντιπρόταση. Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών και αφού εξαντλήθηκε η συζήτηση, με πρόταση του Μαραγκού αποφασίστηκε ομόφωνα να ακολουθήσουμε μια συναινετική διαδικασία. Δηλαδή να αποφασιστεί ομόφωνα η διακοπή λειτουργίας της Εργατικής Εξουσίας και ανεξάρτητα από τις επιλογές των συντρόφων να μην χρησιμοποιηθεί το όνομα της οργάνωσης από δω και πέρα. Αυτό μάλιστα ήταν πρόταση που υπήρχε και στο κείμενο του Μαραγκού. Αποφασίσαμε επίσης ομόφωνα να εκδώσουμε από κοινού την τελευταία εφημερίδα και να συζητήσουμε φυσικά τα κείμενα που θα δημοσιευτούν κ.ο.κ. Επίσης αποφασίσαμε ομόφωνα να δημιουργηθεί ένας ομίλος προβληματισμού στα πλαίσια του επαναστατικού μαρξισμού που εκτός από την έκδοση ενός θεωρητικού περιοδικού να διαχειριστεί και δικαστικές εκκρεμότητες συντρόφων εξαιτίας της δράσης τους με την οργάνωση και οποιαδήποτε άλλη εκκρεμότητα της Εργατικής Εξουσίας.
4) Είναι αλήθεια ότι στη Συνδιάσκεψη δεν έγινε ψηφοφορία πάνω στα κείμενα ακριβώς για να διατηρήσουμε ένα συναινετικό συντροφικό κλίμα. Επιπλέον θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη δεδομένου ότι επί των παρόντων συντρόφων το 60% είχε ταχθεί ανοιχτά με τις απόψεις του σ. Μαραγκού. Το ποσοστό αυτό θα μεγάλωνε ακόμα περισσότερο αν πηγαίναμε σε μια ψηφοφορία των ταμιακώς εντάξει συντρόφων, κάτι το ποίο θεωρήσαμε υπερβολικό εκείνη τη στιγμή, δίνοντας το βάρος στην πολιτική ουσία και όχι στα καταστατικά.
5) Τρεις μέρες μετά τη Συνδιάσκεψη ορίστηκε ραντεβού για να διεκπεραιωθούν αυτές οι αποφάσεις. Δεν εμφανίστηκε κανένας σ. από τους διαφωνούντες. Το ίδιο συνέβη και σε μια επόμενη συνάντηση. Τότε ορισμένοι σύντροφοι σε ατομικό επίπεδο ανακοίνωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει πια αυτή η υπόθεση, ενώ άλλοι επίσης σε ατομικό επίπεδο κρατάνε μια ενδιάμεση στάση. Οι σύντροφοι λοιπόν με δική τους ευθύνη παραιτούνται από τις υποχρεώσεις τους και τα δικαιώματα τους, όχι ως μειοψηφία αλλά γενικά, όχι ως τάση αλλά ατομικά. Τότε παίρνουμε την απόφαση να διεκπεραιώσουμε τις εκκρεμότητες της έκδοσης της τελευταίας εφημερίδας και τις άλλες αποφάσεις της Συνδιάσκεψης. Επιπλέον από την ώρα που οι σύντροφοι τίθενται εκτός με δική τους επιλογή, πήραμε την απόφαση να μην δημοσιευτούν οι απόψεις του Νάβη στην τελευταία εφημερίδα. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία φίμωση. Όποιος παραιτείται από τις υποχρεώσεις του σταματάει να έχει και δικαιώματα. Αυτό ισχύει σε όλους του τομείς της ζωής. Όποιος λοιπόν θέλει να κυκλοφορεί τις απόψεις του είναι ελεύθερος να το κάνει με δική του ευθύνη, κόπο και κόστος. Αυτό κάνουμε εμείς ας το κάνει και οποιοσδήποτε. Αν οι σύντροφοι παρέμεναν στις θέσεις τους φυσικά θα δημοσιεύαμε από κοινού τις απόψεις τους, αφού φυσικά μοιράζαμε το κόστος και το κόπο για αυτή την εργασία.
6) Σεβαστήκαμε την επιλογή τους να αποχωρήσουν και να ακολουθήσουν το δρόμο τους. Ας ασχοληθούν με αυτό και ας πάψουν κατόπιν εορτής να αναζητούν τα «φιμωμένα» δικαιώματα τους, και ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους αυτό που γνωρίζει ο κάθε λογικός άνθρωπος: Ότι τα δικαιώματα πάνε μαζί με τις υποχρεώσεις. Και αυτό μεταξύ συντρόφων είναι απαράβατος νόμος. Όσο για την πολιτική κριτική, όχι μόνο είναι θεμιτή αλλά και αναγκαία. Μόνο που μέχρι στιγμής κάτω από αυτή την κριτική βλέπουμε μια μόνο υπογραφή. Όχι ότι αυτό μειώνει την πολιτική ουσία. Αλλά να θέλει αυτή η μία υπογραφή να εμφανίζεται ως ομάδα διωκόμενων από μια προφανώς πλαστή πλειοψηφία, ε αυτό πάει πολύ. Ας ξαναμετρηθούν οι σύντροφοι, γιατί από ότι φαίνεται στην αριθμητική δεν τα πάνε καθόλου καλά. Όπως και να χει ας υπερασπιστούν τις πολιτικές τους απόψεις, ας διαφοροποιηθούν με τις δικές μας, αλλά ας μην μας ζητάνε να τους τις δημοσιεύουμε. Εξάλλου εμείς ούτε τυπογραφεία διαθέτουμε, ούτε ώρες μας περισσεύουν, ούτε μηχανισμό έχουμε, ούτε χρήματα για να σκορπάμε. Ε δεν θα κάνουμε και τη δουλεία τους.
7) Όσο για τα κείμενα του Νάβη, υπενθυμίζουμε ότι όσο άνηκε στην οργάνωση όχι μόνο δεν αποκρύφτηκαν αλλά ήταν και δημοσιευμένα την ώρα που το κείμενο του Μαραγκού δεν είχε δημοσιευτεί πουθενά. Από την ώρα που ο Νάβης αποχώρησε με επιλογή του δεν έχουμε καμία πλέον υποχρέωση να δημοσιεύουμε σε οποιοδήποτε μέσο τις απόψεις του. Και αν το κάνουμε θα το κάνουμε γιατί το επιθυμούμε και όχι γιατί μας υποχρεώνει κανένας.

Η Σύνταξη της τελευταίας Εργατικής Εξουσίας

Συζήτηση

13 σκέψεις σχετικά με το “Ορισμένες διευκρινίσεις γύρω από “φιμώσεις” , μειοψηφίες”, “πλειοψηφίες”, δικαιώματα και υποχρεώσεις

 1. kala einai logiko to na mh yhfisete gia na exete «suntrofiko klima»? pou briskosastan? se sundiaskeyh organwsh h se mazw3h pareoulas? ooooti na ‘nai…

  Posted by asxeto | 08/07/2008, 18:03
 2. Δηλαδή η εφημερίδα και το site δεν φιλοξενουν απόψεις εκτός συντακτικής επιτροπής. Κόβονται οι απόψεις όποιου δεν βάζει χρήματα και χρόνο για την έκδοση της εφημερίδας. Πρωτοφανές. Καμμία αλλη εφημερίδα και κανένα άλλο site δεν το κάνει αυτό. Ακόμα και ο Ριζοσπάστης στην προσυνεδριακή περίοδο δημοσιεύει κριτικές και μάλιστα πολύ αυστηρές ανθρώπων που δεν είναι καν στο κόμμα και δεν έβαλαν ούτε χρήμα ούτε χρόνο για την έκδοση του Ριζοσπάστη. Αν κατάλαβα καλά η εφημερίδα Εργατική Εξουσία και το site απέκρυψαν ένα προσυνεδριακό κείμενο με την αιτιολογία ότι ο συγγραφέας του κειμένου δεν έβαλε χρήματα και κόπο για να εκδοθεί η εφημερίδα. Ωραίοι είσαστε.

  Posted by Παρατηρητής | 10/07/2008, 9:57
 3. Αφού καταλήξατε συναινετικά γιατί μιλάτε για πλειοψηφία 60%; Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ μου θυμίζει αυτό. Όλα στο ΚΚΕ λένε ψηφίζονται ομόφωνα. Μετά όμως αποδεικνύεται ότι αυτοί που έχουν το μηχανισμό στα χέρια τους φιμώνουν όσους διαφωνούν. Οι φωστήρες του μηχανισμού παριστάνουν τους συνεναιτικούς όταν κινδυνεύουν να χάσουν την πλειοψηφία. Μετά από λίγο όμως φιμώνουν όλους τους άλλους και φωνάζουν «είμασταν πλειοψηφία». Δεν ψηφίσαμε αλλά έτσι είναι.Παραμύθια ρε παιδιά. Παραμύθια μας τσαμπουνάτε.

  Posted by Αναγνώστης | 11/07/2008, 19:27
 4. Καλά ρε σύντροφοι θα μας τρελάνετε; Φτιάξατε λέτε ωραίο συναινετικό κλίμα και στο ραντεβού μετά από 3 μέρες δεν ήλθε «κανένας από τους διαφωνούντες». Γιατί; Κάτι δεν πάει καλά. Δεν μας τα λέτε καλά σύντροφοι.

  Posted by Tροτσκιστής | 11/07/2008, 23:52
 5. Δηλαδή σύντροφοι οι διαφωνούντες χωρίς λόγο και αιτία εξαφανίσθηκαν. Εντελώς αδικαιολόγητα «κανένας από τους διαφωνούντες» δεν ήλθε στο ραντεβού που συμφωνήσατε όλοι μαζί. Πολύ σκάρτοι άνθρωποι είναι αυτοί οι διαφωνούντες. Κρίμα.

  Posted by Aλεξάνδρα | 12/07/2008, 13:56
 6. Οι διαφωνούντες δεν ήταν μία τάση. Δεν συμφωνούσαν μεταξύ τους πολιτικά.Ηταν μεμονομένα άτομα. Ωστόσο 3 μέρες μετά την συνδιάσκεψη συμφώνησαν όλοι σε ένα μόνο πράγμα. Να αθετήσουν τη συμφωνία που έκαναν και να μην έλθουν στο ομόφωνα συμφωνημένο ραντεβού. Έτσι, χωρίς λόγο. Εσείς ήσασταν σε όλα εντάξει. Τηρήσατε πλήρως τις συμφωνίες που κάνατε στη συνδιάσκεψη. Εντελώς αδικαιολόγητα λοιπόν οι διαφωνούντες έκαναν συνειδητό σαμποταζ στο έργο σας. Προφανώς συνενοήθηκαν για να κρατήσουν όλοιμαζί αυτή την άθλια στάση .Μόνο σ’ αυτό συμφωνησαν μεταξύ τους. Μαστιγώστε τους. Οι διαφωνούντες είναιπολύ κακοί άνθρωποι. Σαμποτάρουν το έργο σας.

  Posted by Aυτονομος | 13/07/2008, 0:12
 7. Ωστε στη συνδιάσκεψη δεν ψηφίστηκε κανένα κείμενο. Τότε αυτό που κυκλοφόρησε στις 4 Ιούλη με την υπογραφή «Η τελευταία συνδιάσκεψη του Κ.Σ.» τι είναι; Τι είναι αυτό ρε σύντροφοι; Τι;

  Posted by ttt | 14/07/2008, 1:40
 8. Ποιοί θεωρήσατε ότι «δεν υπήρχε ανάγκη ψηφοφορίας δεδομένου ότι το 60% τάχθηκε ανοιχτά με τις απόψεις του σύντροφου Μαραγκού». Ποιοί; Όλοι; Δηλαδή η συνδιάσκεψη αποφάσισε να μην γίνει ψηφοφορία γιατί το 60% τάχθηκε με τις απόψεις του σύντροφου Μαραγκού; Είναι δυνατόν; Οχι βέβαια. Το 60% είναι προφανώς μεταγενέστερος ισχυρισμός για να καπελωθούν οι «διαφωνούντες». Πλειοψηφία χωρίς ψηφοφορία! Παλιά ΚΚΕδικα κόλπα. Μηχανισμός και χειραγώγιση.

  Posted by Αναγνώστης | 16/07/2008, 15:12
 9. Αρα δεν υπάρχει κείμενο της πλειοψηφίας και κείμενο της μειοψηφίας. Ούτε βέβαια υπάρχει κανένα κείμενο ως «απόφαση της τελευταίας συνδιάσκεψης». Υπάρχουν 2 προσυνεδριακά ατομικά κείμενα με την υπογραφή των συγγραφέων τους. Τα υπόλοιπα είναι καπέλα του μηχανισμού. Προφανώς οι «διαφωνούντες» αηδιασμένοι από το καπέλωμα αυτό δεν ξαναπάτησαν στα γραφεία. Γι’ αυτό υποθέτω δεν ήλθε κανένας «από τους διαφωνούντες» στο ομόφωνα συμφωνημένο ραντεβού. Γιατί από την επόμενη μέρα ο μηχανισμός άρχισε να μιλάει για πλειοψηφία 60% και να παραβιάζει αυτά που ομόφωνα συμφωνήθηκαν. Καληνύχτα.

  Posted by ttt | 18/07/2008, 0:19
 10. Ποιά είναι τα καθήκοντα των «διαφωνούντων»;
  Διαβασα το τελευταίο φύλλο της Εργατικής Εξουσίας. Δεν είδα πουθενά κάποιο ρεπορταζ για την τελευταία συνδιάσκεψη.Είδα μόνο μία μικρή ανακοίνωση 5 σειρών που λέει ότι έγινε «αναστολή» της λειτουργίας και ότι ο αγώνας συνεχίζεται με διαφορετικές πορείες. Ενα ένθετο γράφει την απόφαση της συνδιάσκεψης χωρίς όμως να λεει αν η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη ή αν ήταν πλειοψηφία . Απ’ ότι καταλαβαίνω έγινε ένα μαγείρεμα. Αυτοί που έβγαλαν το τελευταίο φύλλο ήθελαν να παρουσιάσουν την άποψή τους ως απόφαση της συνδιάσκεψης. Τα καθήκοντα των «διαφωνούντων» ποιά είναι σ’ αυτή την περίπτωση; Να παίξουν ξύλο; Να βγάλουν και αυτοί ένα άλλο τελευταίο φύλλο με άλλες αποφάσεις; Αυτό είναι το ερώτημα.

  Posted by Δυσπιστος | 22/07/2008, 13:21
 11. Ορισμένες παρατηρήσεις για τα σχόλια που έχουν γραφτεί για τη διαδικασία της Συνδιάσκεψης.

  Η τελευταία Συνδιάσκεψη μας ενέκρινε το σχέδιο του σ. Μαραγκού, ως προς τη λογική του και ως προς τις προτάσεις του και πλέον αποτελεί απόφαση της Συνδιάσκεψης. Αυτό έγινε με τον πιο απλό τρόπο που μπορεί να γίνει: Κάθε σύντροφος πήρε το λόγο και τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό. Κάποιοι διαφώνησαν, οι περισσότεροι συμφώνησαν. Όταν σε ένα σύνολο οι περισσότεροι συμφωνούν αυτό λέγεται πλειοψηφία. Όταν αυτοί που διαφωνούν είναι λίγοι αυτό λέγεται μειοψηφία. Τόσο απλά. Άλλωστε, αυτή ήταν μια συζήτηση που είχε ανοίξει πολύ νωρίτερα από τις δυο αυτές ημέρες, ώστε κάθε σ. να έχει το χρόνο να σκεφτεί και να συζητήσει με όποιον θέλει πάνω σε όλα αυτά. Από όσους διαφώνησαν κανένας δεν κατέβασε κάποια γραπτή αντιπρόταση εκτός από τον σ. Νάβη που κατέβασε τη δική του. Και πολύ καλά έκανε. Το κείμενο του σ. Νάβη έφτασε σε όλους τους συντρόφους και όχι μόνο αυτό, αλλά με πρωτοβουλία του σ. Νάβη σηκώθηκε και στο site της οργάνωσης χωρίς καν να έχει δημοσιευτεί το κείμενο της εισήγησης. Κανένας δεν εμπόδισε όποιον σ. ήθελε να συνυπογράψει το κείμενο του σ. Νάβη, ή να συγκροτηθεί μια τάση γύρω από αυτό. Δεν έγινε όμως έτσι, και το κείμενο εξέφραζε τις απόψεις του σ. Νάβη.
  Φτάνοντας πλέον στη Συνδιάσκεψη και αφού κάθε σ. τοποθετήθηκε δυο και τρεις φορές, έγινε φανερό ότι η πλειοψηφία των σ. συμφωνούσε με την εισήγηση πέρα από κάθε αμφιβολία. Έτσι, συμφωνήσαμε όλοι πως δεν έχει καμιά ουσιαστική σημασία να περάσουμε σε μια διαδικασία ψήφου όσων σ. είναι ταμιακώς εντάξει, αφού κανείς δεν αμφισβητούσε το αποτέλεσμα. Ίσως ήταν λάθος, ίσως όχι. Όμως πάντα σε αυτή την οργάνωση μας ενδιέφερε η ουσία της εσωτερικής δημοκρατίας και όχι οι τύποι.
  Ενδεικτικό είναι πως στη Συνδιάσκεψη παραβρέθηκαν και κάποιοι σ που είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν για τους δικούς τους λόγους, ωστόσο, παρά που όλοι γνώριζαν από πριν ότι ήταν ενάντια στην εισήγηση, κλήθηκαν στη Συνδιάσκεψη με πρωτοβουλία του «μηχανισμού» και τη συμφωνία όλων και τοποθετήθηκαν ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους σ. Η αρχική, ολιγόλογη ανακοίνωση μάλιστα, (που ανακοινώνει την από κοινού απόφαση για αναστολή της οργάνωσής μας) γράφτηκε από το σ. Νάβη.
  Ομόφωνα επίσης πήραμε την απόφαση να συναντηθούμε μετά από λίγες μέρες για να διεκπεραιώσουμε κάποια πράγματα. Την έκδοση της τελευταίας εφημερίδας, το δικτυακό χώρο της οργάνωσης, το ταμείο και τις δίκες κάποιων σ. που είναι σε εξέλιξη. Σε αυτή τη συνάντηση δεν ήρθε κανένας από τους συντρόφους που διαφώνησαν, αλλά ούτε και στην επόμενη συνάντηση για αυτό το σκοπό. Δικαίωμά, τους, και δικαίωμα του καθενός φυσικά, να βγάλει τα συμπεράσματά του για αυτή την απουσία.
  Όπως και να χει αποφασίσαμε να σηκωθούν στο διαδίκτυο τα κείμενα της Συνδιάσκεψης ταυτόχρονα, κάποιες μέρες μετά την έκδοση της τελευταίας εφημερίδας. Αυτό θα γίνει όμως με κόστος (και κυρίως με ευθύνη) όποιου ενδιαφέρεται να δημοσιευτούν οι θέσεις του. Έτσι είναι. Η εποχή της ύπαρξης ενός «μηχανισμού» για να κάνει τη λάντζα και να διεκπεραιώνει κάθε υποχρέωση στο όνομα της οργάνωσης σταμάτησε με το τέλος της οργάνωσης. Από κει και μετά καθένας ας κάνει ότι θέλει.
  Ακόμα και τώρα, (εννοείται, μετά τη δημοσίευση της απόφασης) όποιος σ. θέλει από όσους διαφωνούν με την απόφαση της Συνδιάσκεψης, έχει τη δυνατότητα να σηκώσει και τις δικές του ατομικές θέσεις, να συνυπογράψει όποιο κείμενο θέλει, ακόμη και να συγκροτηθεί σε τάση εκ τω υστέρων. Αλλά, ξαναλέω, με δική του ευθύνη. Όσο καιρό η οργάνωση λειτουργούσε κανένας δεν φίμωσε κανέναν. Αλλά πλέον αυτή η οργάνωση δεν υπάρχει για να πάρει την ευθύνη συλλογικά. Ο καθένας ακολουθεί το δρόμο του και όποιος θέλει βήμα στο site για όσο διάστημα λειτουργεί ακόμη, πρέπει να το κάνει με προσωπική του ευθύνη. Ας χάσει και ένα απόγευμα από τις υπόλοιπες δραστηριότητές του για να παραστεί σε μια συνάντηση για τη διεκπεραίωση αυτών και των υπόλοιπων ζητημάτων που έχουν μείνει ανοιχτά. Όπως και να χει το site είναι ανοιχτό και αυτό το ξέρουν όλοι οι σ.
  Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό τον ορυμαγδό σχολίων για τις «διώξεις της μειοψηφίας», τους «μηχανισμούς» και τις υπόλοιπες βλακείες, δεν μπήκε να γράψει κανένας από τους σ. που διαφώνησαν, για να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει αυτές τις ανοησίες.
  Απλώς, μικρομπακάληδες και πλιατσικολόγοι νόμιζαν ότι βρήκαν μια καλή αφορμή για να σολάρουν. Τα σχόλια αυτά δεν θα σβηστούν. Επιβεβαιώνουν με λυπηρό τρόπο την πολιτική ουσία της απόφασης για τα χάλια της λεγόμενης «άκρας αριστεράς».
  Κ. Ρουσίτης

  Posted by Κ. Ρουσίτης | 25/07/2008, 10:51
 12. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΜΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ ;

  Ποια είναι τα καθήκοντα μας ; Αληθεύει όντως ότι τα εγκαταλείψαμε;
  Την Δευτέρα 7/7/08 έβαλα στο indymedia το προσυνεδριακό κείμενο «Πράξη» με τον εξής πρόλογο: «Σύντροφοι σας στέλνω τα κείμενα που τέθηκαν για συζήτηση στη συνδιάσκεψη της Εργατικής Εξουσίας και ας πούμε ότι μειοψήφησαν. Η “ πλειοψηφία” φρόντισε επιμελώς να τα αποκρύψει»
  Την Τρίτη 8/7/08 ώρα 1.20 μμ ανεβαίνει στο indymedia κάποιο σχόλιο με την υπογραφή…. «Εργατική Εξουσία» (!) που δηλώνει ότι δεν θα ανοίξουμε συζήτηση μέσα από το internet για «πλειοψηφίες» και «μειοψηφίες».
  Οι «διαφωνούντες» τήρησαν την επιθυμία του σχολιαστή (που υπογράφει πραξικοπηματικά ως «Εργατική Εξουσία») και δεν συνέχισαν τη συζήτηση. Όμως μετά από λίγο ανεβαίνει στο blog μία απερίγραπτη ανακοίνωση με πολλά ψέματα κενά και αντιφάσεις. Το λάθος λοιπόν έγινε από τους συντρόφους που ανέβασαν αυτή την ανακοίνωση.
  Η ανακοίνωση προκάλεσε μία σειρά αμφιλεγόμενης σκοπιμότητας σχόλια. Ο σύντροφος Ρουσίτης πικράθηκε από τα σχόλια αυτά. Αλλά δεν φταίνε ούτε οι σχολιαστές ούτε βέβαια η άκρα αριστερά. Η ανακοίνωση προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αλλά τα κάνει θάλασσα.

  Τι έγινε στην τελευταία συνδιάσκεψη του Κομμουνιστικού Συνδέσμου Εργατική Εξουσία και τι έγινε μετά ; Είναι άχαρο αλλά μάλλον είναι αναγκαίο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.

  1. Η συνδιάσκεψη της Εργατικής Εξουσίας έγινε το Σαββατοκύριακο 7-8 Ιούνη. Προσυνεδριακά γράφτηκαν 2 κείμενα. με τίτλο «Νέα Πορεία» και «Πράξη» Τα κείμενα ήταν ατομικά και έτσι έμειναν μέχρι το τέλος. Αυτοί που τα έγραψαν ξεκαθάρισαν από την αρχή ότι τα κείμενα είναι ατομικά. . Δεν επιχείρησαν να φτιάξουν ούτε κοινές πλατφόρμες, ούτε τάσεις. Τα κείμενα συζητήθηκαν με μία ενιαία διαδικασία. Βέβαια η ύπαρξη τάσεων δεν βλάπτει τη συντροφικότητα, αλλά στην παρούσα φάση κανείς δεν είχε διάθεση να δημιουργήσει τάση. Ίσως ήταν λάθος, αλλά έτσι έγινε.

  2. Η συνδιάσκεψη ομόφωνα αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία του Κομ.Συνδέσμου και να εκδοθεί ένα τελευταίο φύλλο στο οποίο να δημοσιευθούν τα 2 κείμενα ως ατομικά κείμενα !
  Αποφασίσαμε επίσης να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός θεωρητικού πολιτικού περιοδικού παρ’ όλες τις διαφωνίες και τις διαφορετικές πορείες. Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε 10 μέρες αργότερα ( την Τετάρτη 18/6/08) για να διεκπεραιώσουμε την έκδοση της εφημερίδας .Τέλος συμφωνήσαμε να μπεί στο site (άμεσα δηλαδή την Κυριακή το βράδυ) , μία μικρή ανακοίνωση που ψηφίστηκε ομόφωνα. Η ανακοίνωση αυτή έλεγε:
  «Ο Κομμουνιστικός Σύνδεσμος – Εργατική Εξουσία αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της οργάνωσης.Οι σύντροφοι της Εργατικής Εξουσίας συνεχίζουν την πάλη τους στο μαζικό εργατικό κίνημα με διαφορετικές ταχτικές και διαφορετικά οργανωτικά σχήματα.. Παρά τη διαφορετική πορεία οι σύντροφοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια κοινή έκδοση ενός θεωρητικού – πολιτικού περιοδικού. Στο προσεχές και τελευταίο φύλλο της Εργατικής Εξουσίας θα εκτεθεί το σκεπτικό της απόφασης, στα πλαίσια μιας συζήτησης που ούτως ή άλλως απασχολεί τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς. Ο αγώνας συνεχίζεται.»

  3. Την επόμενη μέρα (Δευτέρα 9/6/08) ο συγγραφέας της «Νέας Πορείας» άλλαξε γνώμη. Το κείμενό του είπε πρέπει να θεωρηθεί… απόφαση της οργάνωσης!
  Η ανακοίνωση της συνδιάσκεψης ανέβηκε στο site την Κυριακή το βράδυ αλλά την Τρίτη ( 10/6/08) το πρωί πραξικοπηματικά διαγράφηκε! Δύο μικρά κείμενα που έγραψα μέσα στη συνδιάσκεψη και ζήτησα να μπουν στο site ευτυχώς έμειναν στη θέση τους. Ζήτησα να μπουν αυτά τα 2 μικρά κείμενα γιατί δεν ανεχόμουν άλλο το καπέλωμα που επικρατούσε όλο αυτό το διάστημα. Πραξικοπηματικά η άποψη ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζονταν ως κοινή άποψη όλων μας. (βλ. Χαιρετισμό στη συνδιάσκεψη της ΟΚΔΕ Σπάρτακος)

  Τα 2 προσυνεδριακά κείμενα ( «Νέα Πορεία» και «Πράξη») δεν ανέβηκαν ποτέ στο site της οργάνωσης ούτε περιέχονται στα έντυπα της Εργατικής Εξουσίας. Αν κάποιος θελήσει να γράψει την ιστορία της οργάνωσης , πρέπει να ψάξει αλλού να τα βρεί. Το κείμενο που κυκλοφόρησε στις 4 Ιούλη με την υπογραφή «η τελευταία συνδιάσκεψη του Κ.Σ.» στηρίζεται στη «Νέα Πορεία». Έχει όμως αρκετές τροποποιήσεις. Το κείμενο «Πράξη» δεν υπάρχει πουθενά.

  4. Την Τρίτη (10/6/08) το πρωί κάποιοι σύντροφοι αρχίζουν να τηλεφωνούν και να ορίζουν αιφνιδιαστικά νέο ραντεβού γιά την αυριανή μέρα (Τετάρτη 11/6/08). Στο περίφημο αυτό ραντεβού πήγαν 7 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ο σύντροφος Ανατροπέας και ο Νάβης σε ένδειξη καλής θέλησης. Είναι λοιπόν ψέμα ότι δεν εμφανίσθηκε «κανένας από τους διαφωνούντες». !
  Στο ραντεβού αυτό λοιπόν ακούσαμε ότι η «άποψη ΣΥΡΙΖΑ» ήταν… πλειοψηφία στην
  συνδιάσκεψη. Ότι η ομόφωνα ψηφισμένη ανακοίνωση κατέβηκε από το site γιατί ήταν … λάθος και ότι το τελευταίο φύλλο θα κυκλοφορήσει με την «άποψη ΣΥΡΙΖΑ» ως απόφαση της οργάνωσης….! Ότι το κείμενο «Νέα Πορεία» θα υπάρχει στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας ως … απόφαση της συνδιάσκεψης!
  Πρώτα-πρώτα κατά τη διάρκεια της συζήτησης μέσα στο διήμερο της συνδιάσκεψης μόνο το 43,4% των συντρόφων τοποθετήθηκε υπέρ της ένταξης στο ΣΥΡΙΖΑ (με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις). Το … 60% είναι ψέμα…! Διαβάστε στο Πολ.Καφενείο την τοποθέτηση του σύντροφου Ανατροπέα (23 Ιούλη) Εκεί ο σύντροφος γράφει ότι περισσότεροι από τους μισούς συντρόφους της Εργατικής Εξουσίας θεωρούσαν λαθεμένη την ένταξη στο ΣΥΡΙΖΑ.
  Δεύτερον η ομιλία δεν εξασφαλίζει τι θα ψηφίσει τελικά ο κάθε σύντροφος. Γιατί η συζήτηση έχει στόχο τη σύνθεση των αντίθετων απόψεων σε μία ενιαία (κατά το δυνατόν ) θέση ανώτερης ποιότητας. Αρα οι ιδέες και οι τοποθετήσεις μεταβάλλονται. Χωρίς ψηφοφορία δεν υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία.

  5 . Μετά από αυτή την πραξικοπηματική συμπεριφορά κάθε συνεργασία γίνεται ιδιαίτερα προβληματική. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να διαγράφει από το site την ομόφωνη απόφαση μίας συνδιάσκεψης. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εκδίδει αποφάσεις και να παριστάνει την πλειοψηφία χωρίς ψηφοφορία. Να λοιπόν γιατί εξαφανίσθηκαν οι διαφωνούντες.
  Τα απίστευτα αυτά πραξικοπήματα είναι η αιτία της απομάκρυνσης των «διαφωνούντων» και όχι η αδιαφορία για τα καθήκοντα. Είναι μία εντελώς ψευδής και άδικη κατηγορία ότι εγκαταλείψαμε τα καθήκοντά μας.
  Πως να εκδόσουμε εφημερίδα μαζί; Τι θα γράφει αυτή; Ότι η ένταξη στο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόφαση της συνδιάσκεψης; Αν μέναμε θάπρεπε να διαπληκτισθουμε πράγμα που δεν ήθελε κανένας. Μήπως έπρεπε να εκδώσουμε και μείς ένα δικό μας «τελευταίο φύλλο της Εργατικής Εξουσίας» ; Φανταστείτε γελοιότητα. Η… «Εργατική Εξουσία εσωτερικού» και η… «Εργατική Εξουσία εξωτερικού». Αυτό έπρεπε άραγε να κάνουμε;
  Αποχωρήσαμε λέγοντας «Κάνετε ότι θέλετε , αλλά αν εκδώσετε το τελευταίο φύλλο είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να περιέχονται και οι 2 απόψεις έστω ως πλειοψηφία-μειοψηφία». Δυστυχώς δεν τηρήθηκε ούτε αυτό το στοιχειώδες.

  6. Τη Δευτέρα 23/6/08 ο κάτοχος των κλειδιών του site έμαθε ότι συζητάμε με τη νεολαία της ΟΚΔΕ Σπάρτακος για να φτιάξουμε στέκι νεολαίας και οργίστηκε. Υπάρχει … ηθικό θέμα είπε!
  Την επόμενη μερα το πρωί διαγράφονται τα 2 μικρά κείμενα που έγραψα μέσα στη συνδιάσκεψη αλλά και κάποια παλιότερα κείμενα που είχα γράψει στο site. Με ποιό δικαίωμα διαγράφονται κείμενα από το site; Οτι γράφτηκε μέχρι τις 8 Ιούνη ανήκει στην ιστορία της Εργατικής Εξουσίας και πρέπει να υπάρχει στο site και στην εφημερίδα. Τα ίδια φυσικά θα γίνουν και με το περιοδικό. Συνεργασία με τέτοιους όρους δεν μπορεί να γίνει.

  Στις 4 Ιούλη κυκλοφόρησε το τελευταίο φύλλο της Εργατικής Εξουσίας με ένα ένθετο ως «Η τελευταία συνδιάσκεψη του ΚΣ». Το κείμενο θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ως η διακήρυξη ενός νέου ομίλου που δρα μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όμως απόφαση της τελευταίας συνδιάσκεψης του Κ.Σ. Εργατική Εξουσία. Η υπογραφή είναι ψευδής.
  .
  25/7/08 ΝΑΒΗΣ

  Posted by ΝΑΒΗΣ | 26/07/2008, 21:48
 13. Ως μέλος της οργάνωσης Εργατική Εξουσία από το 1996, έχω παρακολουθήσει όλη την ιστορική πορεία της οργάνωσης στους αγώνες και τα οδοφράγματα και τη συμβολή της -παρά το μικρό μέγεθος της- στο κίνημα. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με ξεκατινιάσματα που γίνονται τον τελευταίο καιρό στο διαδίκτυο (παρότι τα έχω παρακολουθήσει)από καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους σχολιαστές, αλλά θα σταθώ στην ουσία, γιατί μόνο αυτή έχει αξία. Η απόφαση της συνδιάσκεψης για συμμετοχή στο ΣΥΡΙΖΑ (το σκεπτικό της οποίας αναλυτικά περιγράφεται στο κείμενο της απόφασης)θα κριθεί στο μέλλον και όχι προκαταβολικά. Εξάλλου το παρελθόν του καθενός είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον του και πόσο μάλλον το παρελθόν μιας επαναστατικής οργάνωσης. Πραξικοπηματικά η οργάνωση αυτή δεν λειτούργησε ποτέ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται λάθη, τα οποία ποτέ δεν ήταν κακοπροαίρετα. Ελπίζω η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη να είναι στο μέλλον το όπλο -όσων κατατάσσουν τους ευατούς τους στην αριστερά- για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό.

  Posted by ΝΝ | 29/07/2008, 17:34

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρχείο

Aπό εδώ μπαίνετε στο site της KOKKINHΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

web counter

Blog Stats

 • 40.569
Αρέσει σε %d bloggers: