//
Κοινωνία

Καταστολή, προφυλακίσεις, απαγωγές… (6.2007)

Οι προφυλακίσεις συνεχίζονται
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ… ..και στον δευτεροετή φοιτητή του ΑΠΘ

Ο Β.Στεργίου συνελλήφθει στην πανεκπαιδευτική διαδήλωση της 8 Μάρτη, στο σωρό μαζί με άλλους 60 διαδηλωτές. Ενώ οι 49 που διώκονταν σε βαθμό πλημμελήματος αθωώθηκαν, και οι υπόλοιποι που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος τουλάχιστον αποφυλακίστηκαν, μεταξύ των οποίων οι 7 με το ίδιο κατηγορητήριο με του Β.Στεργίου, ο ίδιος παραμένει προφυλακισμένος δυόμιση μήνες μετά! Το κατηγορητήριο βαρύ: Απόπειρα ανθρωποκτονίας (!), πρόκληση έκρηξης από πρόθεση, κατοχή και χρήση εκρηκτικών και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης!
Η ταξική του ιδιότητα (εργάζεται ως οικοδόμος) διευκόλυνε τον διαχωρισμό του από τους υπόλοιπους συλληφθέντες. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η ειδική μεταχείριση που δέχεται ο Β.Στεργίου, οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι αναρχικός, γνωστός στις διωκτικές αρχές, ήδη από το 1995 όταν συνελλήφθει στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.
Πρόκειται για ακόμη μία αστυνομική σκευωρία. Το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να τσακίσει τα σχέδια των διωκτικών μηχανισμών. Για την ώρα έχουν γίνει δύο διαδηλώσεις στην Αθήνα. Στην πρώτη καλούσαν και γενικές συνελεύσεις φοιτητών, ενώ στη δεύτερη, στο Θησείο (Πέμπτη 24 Μάη) καλούσαν αποκλειστικά αναρχικές συλλογικότητες (αν δεν κάνουμε λάθος).Ο Κ.Σ. Εργατική Εξουσία συμμετείχε και στις δύο-στη δεύτερη και με πανώ.
Επίσης από την Πρωτοβουλία Οικοδόμων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Μάη παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο πρωτοδικών και στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Αθηνών. και την Τετάρτη 23 Μάη εκδήλωση-συζήτηση στο δημαρχείο του Ίλιον.
Στις 30 Μάη απορρίφθηκε η προσφυγή κατά του εντάλματος κράτησης του Β. Στεργίου. Η αιτιολογία της απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου ήταν ότι συμμετείχε στην πορεία με σκοπό να δημιουργήσει επεισόδεια. Επισης επισημαίνει το επάγγελμά του ότι δηλαδή είναι οικοδόμος και όχι φοιτητής…
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας πως το ζήτημα της αποφυλάκισης του Στεργίου πρέπει να γίνει κεντρικό πολιτικό θέμα για το κίνημα. Άλωστε οι χειρισμοί της εξουσίας εκεί το τοποθετούν.
Ζητούμενο από ‘δω και πέρα θα πρέπει να είναι η πλαισίωση του κινήματος αλληλεγγύης στο Β.Στεργίου από όσο το δυνατόν περισσότερες οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς. Στην κατεύθυνση να δυναμώσει το μέτωπο και να αποκτήσει κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Η σύλληψή του έγινε σε μια κορυφαία διαδήλωση που αποτέλεσε κορυφαίο πολιτικό γεγονός. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να περιοριστεί σε κλαδικά ή γεωγραφικά όρια.
Υ.Γ. Με αφορμή την υπόθεση του Β.Στεργίου, όσοι θεωρούσαν ότι η «προάσπιση των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και το ζήτημα της αλληλεγγύης αποτελεί παρακαταθήκη του φοιτητικού κινήματος» να το ξανασκεφτούν. Δυόμιση μήνες μετά, με την ομηρία του να συνεχίζεται, οι φοιτητικές “μαζικές οργανώσεις” απουσιάζουν ακόμη και ως φυσικές παρουσίες.

Μέσμερ – Πηνελόπη

Η μάχη για τον Τζαβέντ κερδήθηκε
ο αγώνας για την αποκάλυψη των απωγωγών είναι μπροστά μας

Στις 11 Μάη σε μια σύντομη διαδικασία στο Άρειο Πάγο εκφωνήθηκε η απόφαση για το αίτημα της Χούντας του Πακιστάν για έκδοση του Τζαβέντ Ασλάμ απορρίπτοντας το αίτημα. Η δίκη είχε γίνει στις 4 Μάη, για δεύτερη φορά στον Άρειο Πάγο(!), με τους ίδιους μάρτυρες κατηγορίας, συμπατριώτες του ποινικούς κρατούμενους στις φυλακές Τρικάλων που ανταπέδιδαν τις “ευεργεσίες” που είχαν δεχτεί από την Πακιστανική Πρεσβεία μέσω του χαφιέ μεταφραστή της πρεσβείας Ανουάρ (μείωση των ποινών, χρηματισμό κ.λ.π)
Η συγκίνηση και η χαρά των λιγοστών ατόμων, που επέτρεψε ο φρουρός στην είσοδο να φτάσουν μέχρι την αίθουσα, που θα γινόταν η εκφώνηση της απόφασης και να την ακούσουν ήταν απερίγραπτη… Ο αγώνας που ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2006 με την σύλληψή του, μετά από αίτημα της χούντας του Πακιστάν για έκδοσή του, δικαιώνεται. Οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι Πακιστανοί έξω από τον Άρειο Πάγο πανηγύριζαν έξαλλα. Μοίραζαν γλυκά, αγκάλιαζαν με χαρά τους δικηγόρους και τους λιγοστούς, δυστυχώς, Έλληνες που είχαν έρθει για συμπαράσταση μετά από κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Τζαβέντ Ασλάμ & Ενάντια στα Τρομοκρατικά Πογκρόμ και τις Απαγωγές των Μεταναστών» και της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο».
Τραγουδούσαν για τη νίκη και το δίκιο μέσα από τα τραγούδια τους ανταπαντώντας στα συνθήματα των έμμισθων των Πακιστανικών αρχών. Όλοι αυτοί οι θλιβεροί έμμισθοι που συγκεντρώθηκαν με σκοπό να τρομοκρατήσουν τα μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας, αναγκάστηκαν να φύγουν, βιαστικά, με σκυμμένο το κεφάλι.
Σε λίγο η χαρά και ο ενθουσιασμός των Πακιστανών έγινε διαδήλωση και ξεχύθηκε στην Αλεξάνδρας διασχίζοντας την Πατησίων – Ομόνοια – Πειραιώς και μέσω της Αγοράς κατέληξε πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας. Ο Τζαβέντ συγκινημένος μπροστά από το μνημείο αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης μίλησε στους συγκεντρωμένους Πακιστανούς ευχαριστώντας τις οργανώσεις και τα άτομα που στήριξαν τον αγώνα τους.
Μια σημαντική μάχη κερδήθηκε για την Πακιστανική Κοινότητα, τους μετανάστες και τις δημοκρατικές ελευθερίες στην Ελλάδα. Ο αγώνας για την αποκάλυψη των απαγωγών είναι μπροστά μας…

ΧΡΟΝΙΚΟ
2006
6 Νοέμβρη
Σύλληψη του Τζαβέντ Ασλάμ
11 Νοέμβρη
Συγκέντρωση στα Προπύλαι και διαδήλωση της «Συμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο» και της Πακιστανικής Κοινότητας
23 Νοέμβρη
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους (30.000 ευρώ, και παρουσία ανα δύο μέρες στο Α.Τ)
13 Δεκέμβρη
Δίκη του Τζαβέντ στο Συμβούλιο Εφετών. Αναβάλλει την απόφαση λόγω έλλειψης στοιχείων. Μάρτυρας κατηγορίας (Αρίφ) γίνεται μάρτυρας υπεράσπισης του Τζαβέντ καταγγέλλοντας την Πακιστανική Πρεσβεία για χρηματισμό του και εκβιασμούς. Το δικαστήριο ανέβαλε για τις 16 Ιανουαρίου 2007 την εκδίκαση της αίτησης έκδοσής του στο Πακιστάν.
2007
9 Γενάρη
Μυνητήρια αναφορά κατά της ΓΣΕΕ επειδή κατέβαλλε την εγγύηση για την αποφυλάκιση του Τζαβέντ
13 Γενάρη
Συγκέντρωση στα Προπύλαια και διαδήλωση Αλληλεγγύης για τον Τζαβέντ Ασλάμ. Καλούν η Πακιστανική Κοινότητα, η «Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο», και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Τζαβέντ Ασλάμ & Ενάντια στα Τρομοκρατικά Πογκρόμ και τις Απαγωγές των Μεταναστών.
16 Γενάρη
Δίκη του Τζαβέντ Ασλάμ
19 Γενάρη
Απορρίφθηκε ομόφωνα, από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, το αίτημα των πακιστανικών αρχών για έκδοση του Τζαβέντ Ασλάμ, προέδρου της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Κατάθεση του Αρίφ, ο οποίος ομολόγησε στο δικαστήριο ότι κατήγγειλε ψευδώς τον Τζαβέντ έπειτα από πιέσεις της πακιστανικής πρεσβείας και πως του υποσχέθηκαν χρήματα.
23 Γενάρη
Κατάθεση έφεσης, έξω από κάθε νομική δεοντολογία, του εισαγγελέα κ. Παντελή στο Β Τμήμα του Αρείου Πάγου για αναίρεση της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Εφετών που δικαίωνε τον Τζαβέντ Ασλάμ.
8 Μάρτη
Δίκη του Τζαβέντ στον Άρειο Πάγο. Καταθέτουν δύο Πακιστανοί ποινικοί που φυλακισμένοι στα Τρίκαλα. Πρόταση του Εισαγγελέα για απαλλαγή και πάλι του Τζαβέντ λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων.
16 Μάρτη
Ανακοίνωση της αναβολής επ’ αόριστον της απόφασης του Αρείου Πάγου για να πληροφορηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αν υπάρχει μεταξύ Ελλάδας-Πακιστάν σύμβαση έκδοσης.
24 Απρίλη
Το αρμόδιο συμβούλιο του Αρείου Πάγου καλεί σε νέα, δεύτερη δίκη τον Τζαβέντ Ασλάμ για τις 4 Μαΐου, αν και η ίδια υπόθεση έκδοσης εκδικάστηκε ενώπιόν του, περίπου δύο μήνες νωρίτερα, στις 8 Μαρτίου και τότε ανέβαλλε την απόφαση επ αόριστο για να πληροφορηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αν υπάρχει μεταξύ Ελλάδας-Πακιστάν σύμβαση έκδοσης. Μετά την αρνητική απάντηση του υπουργείου, έκρινε ότι έπρεπε να επανεκδικάσει την υπόθεση (!!!)
4 Μάη
Νέα δίκη για τον Τζαβέντ Ασλάμ. Παρουσία έμισθων χαφιέδων έξω από τον Άρειο Πάγο ζητάνε την έκδοση του Τζαβέντ.
10 Μάη
Εισαγωγή στην Βουλή για κύρωση η συμφωνία έκδοσης Ελλάδας Πακιστάν.
11 Μάη
Ανακοίνωση της απόφασης για την δίκη της 4 Μάη. Απόρριψη του αιτήματος της Πακιστανικής χούντας για έκδοση του Προέδρου της Πακιστανικής Πρεσβείας

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρχείο

Aπό εδώ μπαίνετε στο site της KOKKINHΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

web counter

Blog Stats

  • 36,587
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: