//
Διεθνή

Γαλλία: Οργάνωση και Αυτοάμυνα ενάντια στην απειλή Σαρκοζί (6.2007)

Τελικά, ο Νικολά Σαρκοζί βγήκε νικητής με 53% των ψήφων, και από τις επαναληπτικές εκλογές των προεδρικών εκλογών, με δεύτερη την Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Ο Σαρκοζί ήταν και είναι το μαύρο πανί για τους απόκληρους των προαστίων σαν το Σαιν-Ντενί, για τους νικηφόρους διαδηλωτές ενάντια στο κύμα φιλελευθερισμού που σηματοδότησε το Σύμφωνο Πρώτης Ευκαιρίας και τόσους άλλους που πάλεψαν ενάντια στην κυρίαρχη νεο-ταξική πολιτική των γάλλων καπιταλιστών. θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νεο-γκωλιστής (από τον παλιό σκληρό στρατηγό Σαρλ ντε Γκόλ, που κυβέρνησε μετά τον πόλεμο τη Γαλλία).

Αίτια

Πως όμως μπόρεσε να πάρει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό, από τη στιγμή που το μόνο που έκανε ήταν να συκοφαντεί και να υβρίζει το εργατικό κίνημα και τους μετανάστες, να δυσφημεί κάθε εργατική κατάκτηση, να υπόσχεται ούτε λίγο ούτε πολύ μια «καθαρή» ρατσιστική Γαλλία που θα «ανήκει στους Γάλλους»;
Το κλειδί είναι ότι μπόρεσε να συνενώσει ένα μεγάλο φάσμα μαζών που ξεκινά από τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων της Γαλλίας μέχρι και τον πιο μικρό μέσο- και μικροαστό. Αυτοί οι άνθρωποι απεχθάνονται τις εργατικές κατακτήσεις, τις διαδηλώσεις την αναστάτωση. Βλέπουν τις διαδηλώσεις και την «διασάλευση της τάξης» σαν κάτι που αμαυρώνει το ήρεμο και πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και κέρδος και για επέκταση , εντέλει σαν κάτι που απειλεί όχι μόνο την ηρεμία τους, αλλά και την ατομική τους ιδιοκτησία. Είναι αυτό που εκφράζει ο Τράγκας στη χώρα μας, για παράδειγμα, όταν λέει ότι αν κάνουμε συμψηφισμό τις προμήθειες εκατομμυρίων Ευρώ των Ομολόγων, με τις διαδηλώσεις και τα σπασίματα αυτοκινήτων και μαγαζιών στο κέντρο της Αθήνας, θα δούμε, λέει, ότι τα σπασίματα κάνουνε μεγαλύτερη ζημιά στο έθνος. Ένα τέτοιο κομμάτι κόσμου απειλούμενου «νοικοκυραίου» εκφράζει και ο Σαρκοζί.
Υποσχέθηκε μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων, πιο ξεχειλωμένα ωράρια με υπονόμευση του κατακτημένου στη Γαλλία 35ωρου. Μάλιστα το περιέβαλλε από το σύνθημα «Πιο πολλή Δουλειά για πιο πολλά Λεφτά», εννοώντας ότι θα δώσει στον γάλλο εργάτη την «ευκαιρία» να επιλέξει να δουλεύει περισσότερο. Επίσης, ανήγγειλε πιο χαμηλές εργοδοτικές εισφορές.

Πρόγραμμα Σαρκοζί

Και όλα αυτά πασπαλισμένα με μπόλικη «καθαρή» ρατσιστική Γαλλία. Δεν είναι τυχαίο που από τον Καρατζαφέρη, τη Νέα Δημοκρατία, μέχρι την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπούς όλοι χάρηκαν για την νέα πορεία που ευαγγελίζεται ο Σαρκοζί. Μια πορεία που θα εξαφανίσει τα υπολείμματα του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου (που δείχνει να αντέχει στην 10ετή συνεχή πολιορκία των καπιταλιστών) και θα φέρει την Γαλλία στον καθαρό νεοφιλελεύθερο δρόμο της Αγγλίας και των ΗΠΑ.
Από την άλλη θα προσπαθήσει να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των φτωχών αραβικών μαζών. Ήδη διακηρύσσει ότι οι αμερικάνοι ήταν και θα είναι πάντα φίλοι και πάντα θα πρέπει «να υπολογίζουν στην φιλία μας».

Αντεπίθεση

Η μόνη απάντηση στην απειλή Σαρκοζί δε μπορεί να είναι τίποτε άλλο από μαζική οργανωμένη οργάνωση της άμυνας της εργατικής τάξης της νεολαίας και των απόκληρων μεταναστών τρίτης, δεύτερης ή όποιας γενιάς. Ο Σαρκοζί είναι αποφασισμένος να αναβαθμίσει κι άλλο τις δολοφονικές αστυνομικές δυνάμεις (τα περιβόητα CRS) με προηγμένα, λέει, όπλα και τεχνικές. Τώρα πια, έχοντας υπόψιν το επίπεδο της βίας που έχει ανέβει η γαλλική κοινωνία, μόνο η αυτοοργάνωση, οι εργατικές πολιτοφυλακές οργανωμένες από επιτροπές αγώνα μπορούν να αναχαιτίσουν την επίθεση.
Οι αντιδράσεις ενάντια στον Σαρκοζί και την διαφαινόμενη σκληρή επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και καταπιεσμένους, εκδηλώθηκε από την πρώτη κιόλας νύχτα της εκλογής του. Χιλιάδες διαδηλωτές υπόσχονταν ότι η εκλογή Σαρκοζί θα είναι «αιτία πολέμου», φώναζαν «Σαρκοζί – Φασίστα». 730 αμάξια κάηκαν, 592 συλλήψεις, 78 μπάτσοι τραυματίστηκαν (πηγή: Herald Tribune). Καλή γεύση για το τι θα ακολουθήσει. Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι αυτή τη φορά η εξέγερση έγινε όχι στα προάστια αλλά στο αστικό κέντρο και ότι οι περισσότεροι ήταν κατηγορίες «λευκών και κάτω από 30 ετών» και όχι «μελαμψών» μεταναστών, όπως φαίνεται και από εσωτερικό σημείωμα της αστυνομίας. Άραγε ο Σαρκοζί θα ξανά – αποκαλέσει τους εξεγερμένους «αποβράσματα»; Και τότε θα θέλαμε να δούμε την απάντηση των εξεγερμένων.

Αριστερά

Ποια αριστερή δύναμη μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση αυτή και να καθοδηγήσει το προλεταριάτο σε νικηφόρα πορεία;
Οι δυνάμεις του ευρω-κομμουνισμού όπως ο Συνασπισμός, θρηνούν γοερά για τον καταποντισμό των αριστερών δυνάμεων, εννοώντας την πολύ κακή πορεία του Κ.Κ. Γαλλίας, με 1,93% δηλ. 707.268 ψήφους (στις εκλογές του 2002 είχε 3.37% δηλ. 960.757). Η κατρακύλα συνεχίζεται για αυτό το είδος της αριστεράς που επιμένει να αγνοεί και να κοιτά αφ’ υψηλού και από μακριά τις κινητοποιήσεις των απόκληρων προλετάριων, αυτών που τραβάνε το κουπί της αντίστασης αυτόν τον καιρό. Αναζητούνε τα νέα διακυβεύματα και τα νέα υποκείμενα για την ανανέωση της αριστεράς, όταν κάτω από τη μύτη τους το υποκείμενο της ιστορίας κραυγάζει: είμαι εδώ και κηρύσσω τον πόλεμο στον Σαρκοζί. Φαίνεται ότι αυτοί οι προφέσορες δεν έχουνε την όρεξη να ταράξουν την ησυχία τους και αρέσκονται να διευθύνουν χαρούμενα πάνελ σε κλιματιζόμενα φόρουμ.
Πως λοιπόν θα εμπνεύσουν τις εξεγερμένες εργατικές μάζες;
Από την άλλη, από τον εργατισμό της Λούτ Ουβριέρ ή τον Ζοζέ Μποβέ δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά.
Η LCR (υποψήφιος ο Μπεζανσενό) μπορεί να επωμιστεί την ευθύνη να αποκρούσει την επίθεση; Η εκλογική δύναμή της είχε μια μικρή άνοδο στα προάστια μεταναστών, βελτιώνοντας την επιρροή στα στρώματα των πιο καταπιεσμένων. Απέχει πολύ όμως από το να πιάσει το ρυθμό της εξέγερσης. Ο ίδιος ο Μπεζανσενό κάλεσε για μαχητική και σθεναρή αντίσταση στο Σαρκοζί.
Όμως, μόνο ένα πραγματικά επαναστατικό κόμμα των εργατών μπορεί να επωμιστεί ένα τέτοιο καθήκον. Ένα κόμμα που από τα έδρανα της βουλής θα κατακεραυνώνει και θα μπλοκάρει τα νομοσχέδια ενώ στο δρόμο και τις γειτονιές θα οργανώνει την εργατική τάξη, τους μετανάστες και τους άλλους καταπιεσμένους ενάντια στους πραιτοριανούς του Σαρκοζί.

Δημ. Λ.

Ιούνης 2007
Φύλλο 102

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρχείο

Aπό εδώ μπαίνετε στο site της KOKKINHΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

web counter

Blog Stats

  • 37.994
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: