//
Κοινωνία

Έπεσε η αυλαία του εκτακτου στρατοδικείου (6.2007)

Έκλεισε οριστικά στις 14 Μάη με την απόφαση για τις ποινές η δίκη των κατηγορουμένων για την υπόθεση της ΕΟ 17Ν. Το δικαστήριο, ξεπερνώντας σε αυθαιρεσία ακόμη και την δίκη σε πρώτο βαθμό που έγινε για την ίδια υπόθεση στον Κορυδαλλό, αποφάσισε όχι με όρους δικαιοσύνης αλλά «κρεωπολικής» όπως εύστοχα επισήμανε ο δικηγόρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Βασίλη Τζωρτζάτου, Μυλωνάς.
Σ’ αυτή την διαδικασία του χασάπη το δικαστήριο αποφάσισε να τιμωρήσει με 17 φορές ισόβια τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, 11 φορές ισόβια τον Δ. Κουφοντίνα, 6 φορές ισόβια τον Χριστόδουλο Ξηρό, 5 φορές ισόβια τον Σάββα Ξηρό, 4 φορές ισόβια τον Βασίλη Τζωρτζάτο και 1 φορά ισόβια τον Ηρακλή Κωστάρη. Ταυτόχρονα διατήρησε την σκληρή ποινή των 25 χρόνων στον Βασίλη Ξηρό. Διατήρησε επίσης τις ίδιες ποινές στους Διονύσιο Γεωργιάδη και Νίκο Παπαναστασίου οι οποίοι είναι ελεύθεροι αφού ήδη έχουν εκτίσει την ποινή που τους είχε επιβληθεί.
Στις ίδιες ποινές, που ήταν αποτέλεσμα συναλλαγής από την πρώτη δίκη, διατηρήθηκαν οι συνεργαζόμενοι καταδότες Κωστανατίνος Τέλιος και Πάτροκλος Τσελέντης, αφού συνέβαλλαν για άλλη μια φορά στην σκληρή καταδίκη των συγκατηγορουμένων τους με τις μαρτυρίες τους στο δικαστήριο. Ο Κωνσταντίνος Τέλιος μάλιστα ήταν ελεύθερος όλο αυτό το διάστημα υποτίθεται για «ψυχολογικούς» λόγους.
Εκεί όμως που το δικαστήριο υπερέβαλλε σε γενναιοδωρία ακόμη και την πρόταση του εισαγγελέα ήταν η περίπτωση του συνεργαζόμενου Θωμά Σερίφη και του καταδότη Σωτήρη Κονδύλη. Και οι δύο παραπάνω έπεισαν με την «ειλικρίνειά» τους το Δικαστήριο και χάρη στην γενναιοδωρία της εξουσίας θα είναι ελεύθεροι άμεσα. Άξιος ο μισθός τους. Ας όψονται και όσοι τους κάλυψαν πολιτικά…
Τέλος η οριστική αθώωση του Γιάννη Σερίφη, για πολλοστή φορά, ήταν πολιτική νίκη του κινήματος αντίστασης που υπεράσπισε τον αγωνιστή, οδηγώντας και αυτή την σκευωρία στα σκουπίδια και τους σκευωρούς του άλλη μια φορά στην χλεύη.

Η μικρή έκταση στις στήλες του αστικού τύπου συγκριτικά με την πρωτόδικη απόφαση, δείχνει απλά την συνέπεια στην πολιτική κατεύθυνση που από τις πρώτες μέρες του εφετείου είχε διαφανεί. Δηλαδή η δίκη να γίνει στο απόλυτο σκοτάδι. Τα δημοσιογραφικά «φλας» άναβαν στιγμιαία μόνο για να φωτίσουν τις αντιθέσεις μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη και μετά η διαδικασία της βυθίζονταν στο σκοτάδι.
Με ανάλογο ενδιαφέρον κινήθηκε και ο τύπος της αριστεράς κατά την διάρκεια της δίκης. Σκόρπιες αναφορές χωρίς δημοσιογραφικό και πολιτικό ειρμό, χωρίς σύνδεση με τα προηγούμενα της δίκης ή με τα επόμενα. Καμιά παρουσία στην δίκη ακόμα και όταν απολογούνταν αγωνιστές σαν τον Γιάννη Σερίφη. Από τα βασανιστήρια στον Ευαγγελισμό, από τις ανακρίσεις με τα ψυχοφάρμακα των κρατουμένων στην ΓΑΔΑ και τον άγριο ξυλοδαρμό του Βασίλη Τζωρτζάτου (με απειλές για βιασμό της ανήλικης κόρης του) μέχρι σήμερα η άκρα αριστερά μουρμούριζε  διαμαρτυρίες και έκανε δηλώσεις νομιμοφροσύνης επικαλούμενη το μαζικό κίνημα. Ο περιβόητος προσανατολισμός μας προς το μαζικό κίνημα όμως μένει χωρίς αντίκρισμα όταν τόσα τερατώδη στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν συμβεί σ’ αυτή την υπόθεση χωρίς καμιά σοβαρή αντίσταση. Μόνο ντροπή αντιστοιχεί σε μια τέτοια στάση.
Τα ζητήματα όμως που σχετίζονται με την δίκη της ΕΟ17Ν ή αναδείχθηκαν στην διαδικασία της ακροαματικής διαδικασίας δεν ήταν καθόλου ασήμαντα για την αριστερά. Ήταν σημαντικά όχι μόνο για την αυτοονομαζόμενη αντικαθεστωτική ή πέραν των τειχών αριστερά, αλλά και για αυτούς που ευαγγελίζονται την κοινωνία των πολιτών μέσα από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την δράση των αμφιλεγόμενων ΜΚΟ.
Κατ αρχήν η πολιτική επίθεση ενάντια στις πολιτικές αξίες της αριστεράς με πρόσχημα την πρακτική της ΕΟ17Ν. Μια τόσο καλά προετοιμασμένη αντιδραστική πολιτική καμπάνια δεν έγινε βέβαια ξαφνικά με αφορμή την τυχαία έκρηξη στον Πειραιά. Έπειτα η εφαρμογή του τρομονόμου με την υλοποίηση έκτακτων δικαστηρίων με διορισμένους δικαστές εξοβελίζοντας από την αίθουσα όχι μόνο τους ενόρκους αλλά και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα από την αίθουσα μια πολιτικής δίκης που ακόμα και οι αντίπαλοί της την χαρακτήρισαν ιστορική.
Τι έκανε αυτή η αντικαθεστωτική και αντιιμπεριαλιστική αριστερά όταν οι ξένοι πράκτορες αλώνιζαν την χώρα συλλαμβάνοντας ανακρίνοντας ή βραβεύοντας τους υφισταμένους τους (Νασιάκο);
Σ’ αντίθεση με αυτή την αριστερά των μικρομάγαζων και των μικροϋπολογισμών, χιλιάδες αγωνιστές, ανένταχτοι αριστεροί, αναρχικοί και απλοί άνθρωποι του λαού, σε όλη την Ελλάδα αψήφησαν τον τρόμο και τα διλήμματα και στάθηκαν αλληλέγγυοι στους πολιτικούς κρατούμενους καταδικάζοντας τους προσκυνημένους.
Αυτοί οι απλοί αγωνιστές, που δεν έχουν σοβαρά πολιτικά γραφεία για να κρυφτούνε πίσω τους, αποτελούν την ελπίδα για την αναγέννηση του κινήματος και της αριστεράς και όχι οι λογής λογής «πόλοι». Της αριστεράς που όταν την ακουμπάει στο χώμα ο αντίπαλος σηκώνεται σαν τον Ανταίο με δεκαπλάσια δύναμη αντλώντας δύναμη από την γη.

Η δίκη τελείωσε με την πικρή γεύση της ήττας για το πολιτικό ρεύμα που στάθηκε απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Οι λίγες αθωώσεις δεν αναιρούν αυτή την αλήθεια. Ο αγώνας όμως για τις λαϊκές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα περνάει αναγκαστικά από το αίτημα για ακύρωση των έκτακτων δικαστηρίων για την υπόθεση της 17Ν και των καταδικαστικών τους αποφάσεων. Για την ποινική δίωξη των βασανιστών και την κατάργηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.
Το κίνημα που αναπτύχθηκε όλο αυτό τα διάστημα από την πρώτη πορεία καταδίκης της τρομοϋστερίας τον Οκτώβρη του 2002 την πορεία για τα Λευκά κελιά στην Λάρισσα που οργανώθηκε από την Συσπείρωση Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία, την Εργατική Εξουσία και την Αντιεξουσιαστική Κίνηση, και τις εκδηλώσεις στα θέατρα για την καταδίκη της κρατικής τρομοκρατίας είναι η εγγύηση πως ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί.

Αβραμίδης Κώστας

Ιούνης 2007
Φύλλο 102

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρχείο

Aπό εδώ μπαίνετε στο site της KOKKINHΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

web counter

Blog Stats

  • 36,587
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: