//
Νεολαία

Φοιτητικές Εκλογές 2003 (Μάης 2003)

Μια από τα ίδια

Η αύξηση της συμμετοχής στις φετινές φοιτητικές εκλογές (περίπου 10%) αποτελεί μάλλον κατά γενική ομολογία το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών. Ωστόσο αυτή η αύξηση της συμμετοχής δεν άλλαξε τους συσχετισμούς μεταξύ των παρατάξεων που έχουν διαμορφωθεί και παγιωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι φετινές εκλογές πραγματοποιήθηκαν με φόντο τον πόλεμο στο Ιράκ. Με αφορμή αυτό το γεγονός οι οργανώσεις τις Αριστεράς προχώρησαν σε μια ανάλυση η οποία έλεγε ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση θα έχει κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά δηλαδή θα ξέφευγε από τα συντεχνιακά ζητήματα των σχολών.

Είναι γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας (και της σπουδάζουσας προφανώς) έχει αντιπολεμικά αντανακλαστικά. Χαρακτηριστικά σε έρευνα της ALCO για λογαριασμό του Βήματος (13 Απρίλη) το 89% κρίνει την παρέμβαση των Η.Π.Α. και των συμμάχων άδικη. Το 3,8% δίκαιη και νόμιμη ενώ ένα 7,2% ΔΞ/ΔΑ. Συνεπώς θα έλεγε κανείς ότι η συγκυρία ήταν ευνοϊκή για τις αριστερές δυνάμεις στις σχολές στο βαθμό που η Αριστερά πρωταγωνίστησε στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος. Η υλική επιβεβαίωση αυτών των εκτιμήσεων στις κάλπες δεν ήρθε ποτέ. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα προκύπτει ότι από την αύξηση της συμμετοχής όλες οι παρατάξεις είχαν εκλογικά κέρδη και σε αριθμό ψήφων και σε ποσοστά (εξαιρείται η ΔΑΠ) ανάλογα με το υπάρχον ποσοστό τους. Το γεγονός αυτό μάλλον προβληματισμό πρέπει να δημιουργήσει. Έως τώρα κάθε φορά στις φοιτητικές εκλογές λέγαμε ότι δεν υπάρχει κίνημα μέσα και έξω από τις σχολές, ότι δεν γίνονται συνελεύσεις κτλ ως δικαιολογία για τα ποσοστά των αριστερών παρατάξεων. Αυτή τη φορά και εν μέσω αυτού του πρωτόγνωρου (ποιοτικά και ποσοτικά) αντιπολεμικού κινήματος η Αριστερά των πανεπιστημίων πάλι δεν κατάφερε να εκφράσει τις αγωνίες, προσδοκίες και διαθέσεις ενός κόσμου. Η ΠΚΣ (ΚΚΕ) οφείλει τα ποσοστά της στην σταθερή κομματική της παρέμβαση στις σχολές και στις εφεδρείες Κνιτών που περνάνε από τα σχολεία στις σχολές. Όμως τα ποσοστά της ΠΚΣ ήταν κατώτερα των προσδοκιών τους.
Η πιο φιλόδοξη απόπειρα φέτος ήταν αυτή του Συνασπισμού με τους ακροαριστερούς συνοδοιπόρους του (ΔΕΑ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ κτλ) μέσω του ΔΙΚΤΥΟΥ, στην ουσία μεταφορά της εμπειρίας του Φλόρουμ στις σχολές. Ιδιαίτερα κιόλας με την προβολή που είχανε από τα Μ.Μ.Ε. (ιδιαίτερα την κρατική τηλεόραση αλλά και εφημερίδες όπως η Ελευθεροτυπία). Όμως η εκλογική αύξηση του ΔΙΚΤΥΟΥ δεν είναι τίποτα άλλο από το άθροισμα όλων αυτών των δυνάμεων που μέχρι πριν δεν κατέβαιναν μαζί. Έτσι οι ακροαριστεροί κλακαδόροι των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ και του Λαλιώτη στις συγκεντρώσεις της πλατείας Συντάγματος τώρα κάνουν και την λάντζα στις σχολές για να καρπώνεται την – οποία – πολιτική υπεραξία ο Συνασπισμός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το κεντρικό σχόλιο της Ελευθεροτυπίας την επομένη των φοιτητικών εκλογών, ότι υπάρχει άνοδος των παρατάξεων της κοινοβουλευτικής αριστεράς.
Τα Ε.Α.Α.Κ. αποτελούν το αριστερότερο πολιτικό πόλο στα πανεπιστήμια. Αποτελούν το σημαντικότερο ενωτικό εγχείρημα της φοιτητικής αριστεράς τα τελευταία 10 χρόνια. Τα Ε.Α.Α.Κ. έχουν πρωτοστατήσει σε μια σειρά από αγώνες (ενάντια στα Π.Σ.Ε., στο νόμο για την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι κτλ). Η διατήρηση των ποσοστών και η αύξηση των ψήφων των Ε.Α.Α.Κ. δεν είναι προϊόν της παρέμβασης των σχημάτων στις σχολές (προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις).
Άλλωστε τον τελευταίο καιρό τα εσωτερικά προβλήματα των Ε.Α.Α.Κ. έχουν αυξηθεί ταυτόχρονα με την αδυναμία να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα ζητήματα του πολέμου αφενός και αφετέρου στο ζήτημα της κρατικής τρομοκρατίας. Το γεγονός ότι τα Ε.Α.Α.Κ. έχουν κατοχυρωθεί στις συνειδήσεις των φοιτητών ως η αριστερότερη πολιτική έκφραση στα πανεπιστήμια (και ως εκ τούτου επιλογή) , σε μια εποχή που η νεολαία ριζοσπαστικοποιείται μάλλον εξηγεί την αύξηση των ψήφων των Ε.Α.Α.Κ.

Advertisements

Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρχείο

Aπό εδώ μπαίνετε στο site της KOKKINHΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

web counter

Blog Stats

  • 37.993
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: